Gratangen kommune har fått tilbakemelding om at 3 arbeidere fra utlandet har gjennomført tester ved innreise til Norge, og gjennomfører nå forskriftsmessig innreisekarantene tilrettelagt i bolig av arbeidsgiver i Gratangen. 1 av disse har testet positivt, og er i isolasjon. Nærkontakter er i karantene. Denne kohorten på 3 arbeidere har reist i lag, og har ikke vært i kontakt med noen siden de krysset grensen. Disse følges nå opp vår lokale smittevernlege, og tester vil tas fortløpende av de to som er i karantene.

Da har vi følgende oppdatering på koronasituasjonen i Gratangen kommune:

For oversiktens skyld nummereres kohorter/grupper av smittede i rekkefølge etter dato for påvist smitte. Det vil si at de som først testet positivt og har smitten fra Harstad utbruddet heretter benevnes som kohort nr. 1, og påviste smitte fra utlandet vil benevnes som kohort nr. 2:

NB! Etter hvert vil personer som er testet positivt være friskmeldt og ute av isolasjon.

Kohort 1: 4 personer testet positivt, 1 nærkontakt i karantene (smitte fra Harstad utbrudd).

Kohort 2: 1 person testet positivt ved grensen, 2 nærkontakter i karantene (import smitte).

I siste tilfelle ser vi at det er trygt når kontroll og testing ved grensen fungerer. I tillegg er det en trygghet når arbeidstakere følger kravet om innreisekarantene ved ankomst til Norge. Her var det i forkant avtale om egnet bolig for gjennomføring av karantene mellom arbeidsgiver og arbeidstakere fra utlandet. Smittesporingsarbeidet innenlands og lokalt blir da enkelt, da de ikke har vært i kontakt med noen.

Et godt råd kan aldri gjentas for ofte, og vi ber alle innbyggere og tilreisende om å holde fokus på det forebyggende arbeidet for å slå ned covid-19:

Husk å holde avstand, vaske hender/antibac, hostehygiene og sosial begrensning.

Nettsidene www.fhi.no gir informasjon til både arbeidsinnvandrere og arbeidstakere, og andre som reiser, om hvordan man forholder seg til inn- og utreise av landet. Er det noen som er usikre på noe, spør om råd.