A A A Kontrast:
Tekststørrelse: T T T T
Hjem > Artikkel

Årets strandryddeaksjon

Bo_Eide

Nå begynner det å nærme seg for årets strandryddeaksjon.  

 

Vil du være med på årets dugnad for å rydde strandsonen vår? Da kan denne informasjonen være nyttig for deg!

I 2018 ryddet frivillige 65 tonn avfall fra strendene i våre eierkommuner. Hvor mye klarer vi å rydde i år?

Det er HRS som er prosjektleder for årets aksjon i vår region. Med oss har vi våre eierkommuner og flere gode samarbeidspartnere som bidrar for at vi skal få mest mulig rene strender. HRS fikk også i år tilskudd av Miljødirektoratet for å gjennomføre prosjektet.

 

 

Jeg vil være med å rydde, men hvordan gjør jeg det?

  1. Registrer hvor du skal rydde via ryddeportalen.no Alle lag og foreninger som registrerer sin ryddeaksjon i ryddeportalen er med i trekningen om tittelen Årets Strandridder for sin kommune og med en premie på 5.000 kroner.
  2. Hent ryddesekker (gjennomsiktige sekker) hos kommunen eller via utvalgte Coop-butikker (Extra Evenskjer, Extra Seljestad, Obs Harstad, Extra Borkenes)
  3. Få med deg familie, naboer, venner, arbeidsplassen, foreningen eller liknende og rydd din utvalgte strand. Gjør gjerne noe ekstra hyggelig ut av dugnaden, feks bålkaffe eller grille middagen ute.
  4. Ta gjerne et bilde av ryddingen. For eksempel at det er god stemning under ryddingen, kanskje dere har funne noe rart eller store mengder avfall. Vær gjerne kreativ. Send inn ditt/dine bilder til avfall@hrs.no. Beste bilde vinner 1.000 kroner.
  5. Når ryddeaksjonen er over, ta kontakt med HRS for henting av avfall. Alle sekker må plasseres langs kjørbar vei (for vår renovasjonsbil). Sekkene må ikke plasseres på uoversiktlige strekninger som kan skape farlige situasjoner i trafikkbildet. Det er å foretrekke på gode avkjørsler. Husk å sikre avfallet for vær og vind. Det er ikke sikkert vi kan hente sekkene samme dag eller dagen etter.  Er du usikker om plassering? Ta gjerne direkte kontakt med HRS, så blir vi enige om hvor dere kan plassere sekkene. Det er også mulig å levere sekkene direkte til HRS.

Les gjerne denne sikkerhetsveilederen til Hold Norge Rent. 

Vi oppfordrer alle til å være forsiktig når dere rydder. Kle dere godt og ta på dere et par gode hansker – både for varme og dersom det er søl på det dere rydder.

Jeg vil rydde på en utilgjengelig plass. Hvordan gjør jeg det?

Miljødirektoratet har satt at årets fokusområde er utilgjengelige steder. Definisjon av utilgjengelige steder er steder hvor det ikke går bilvei. Det kan også være øyer, eller steder hvor det normalt ikke ferdes personer. På disse stedene blir det ofte store mengder avfall. HRS har avtale med flere båter med lastemuligheter som kan bistå i å få avfallet til land. Dette må imidlertid klareres med HRS først, slik at vi vet hvor det ryddes og når om hvor avfallet må plasseres for henting.
Ta gjerne kontakt på telefon 769 22 000 eller epost: avfall@hrs.no

Hvorfor må jeg registrere i ryddeportalen?

Vi vet det er mange som ønsker å rydde strendene. Registrerer alle hvor de skal rydde, slipper noen å komme til en strand som allerede er ryddet. Man kan også legge inn åpne aksjoner, som betyr at hvem som helst kan knytte seg til aksjonen og bidra til å hjelpe å rydde.

I tillegg får vi i HRS og kommunene en god oversikt over hvilke områder som ryddes, hvilke steder som ikke ble ryddet og hvilke områder som er forsøplet. HRS bruker denne informasjonen når vi rapporterer årets aksjon inn til Miljødirektoratet og planlegger neste års aksjon.

Kan jeg rydde senere på året?

Den offisielle strandryddeuken er 29.april til 5.mai. Men vi bor i nord, og vi vet at været er noe vi må leve med. Vi åpner derfor opp til at man kan rydde gjennom sommeren også. Men igjen er det viktig at dere registrerer aksjonen i ryddeportalen, og gir beskjed HRS både før og etter aksjonen for plassering av avfall.

Hva er Strandridder og hvordan blir man det?

Alle lag og foreninger som deltar i årets strandryddeaksjon (og legger inn aksjonen i ryddeportalen.no) er med i trekning om å bli Årets Strandridder 2019. Dette gjelder for perioden 29.april 2019 – 30.mai 2019. En vinner per kommune blir trukket og offentliggjort i løpet av juni 2019. Vinneren får 5.000 kroner.

Jeg får utgifter for å delta i ryddeaksjonen. Hva gjør jeg med det?

Alle kan søke refusjon fra Hold Norge Rent for utgifter de har i forbindelse med strandryddeuken. Det er imidlertid noen krav som må oppfylles. Les derfor igjennom kravene før du drar ut på ryddeaksjon, slik at du er sikker på at du har alt av krav oppfylt når du må fylle ut skjema. Se link til refusjonsordningen til Hold Norge Rent her.

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål. Takk for at du bidrar!

 

Med vennlig hilsen
Marielle Eriksen
Informasjonskonsulent | 918 10 626 | marielle@hrs.no